برگزاری نشست علمی « نقد و بررسی رساله آواز پر جبرئیل از شهاب‌الدین سهروردی» در دانشگاه ایلام

این نشست در روز دوشنبه ۲۵/ ۲/ ۱۴۰۲ با همکاری انجمن‌های علمی دانشجویی فلسفه و کلام اسلامی و زبان و ادبیات فارسی و با حضور جمعی از استادان و دانشجویان در سالن فرزانگان دانشگاه ایلام برگزار شد. در ابتدای این جلسه جناب آقای صادق ملک حسینی دبیر انجمن علمی زبان و ادبیات فارسی و دبیر کل انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه ایلام، ضمن عرض خیر مقدم خدمت حاضران این جلسه، به ارائه مباحثی درمورد فلسفه و نقش و جایگاه آن پرداخته و زبان و ادبیات فارسی را عاملی در اوج گرفتن فلسفه و به عنوان یک نوع محاکات و بازتاب دانسته که فلسفه یک نوع از این بازتاب است. در واقع ارتباط بین فلسفه و ادبیات را می‌توان در نوع تمثیل و رمز دانست که رساله «آواز پر جبرئیل» به عنوان اثری که نمایانگر شرح مراحل سیر و سلوک عرفانی است و به زبان رمز و تمثیل بیان شده است در این ژانر قرار می‌گیرد و اثری مشترک بین این دو علم محسوب می‌شود. در ادامه مدیر محترم گروه فلسفه و کلام اسلامی، سرکار خانم دکتر منفرد، ضمن تشکر از زحمات دو انجمن در راستای تحقق این برنامه، اولین نشست مشترک بین انجمن علمی فلسفه و ادبیات را گامی مثبت در جهت تعالی و توسعه‌ی فعالیت های دو گروه دانسته و ادامه‌ی این همکاری ها را بین انجمن های علمی دانشجویی نویدبخش دانستند. دکتر علی گراوند عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه ایلام در ابتدای سخنرانی خود به تشریح و توضیح داستان آواز پر جبرئیل و موضوع این رساله پرداختند. سپس در ادامه به نمودهای مختلف فلسفه و دیدگاه های مختلف فلسفی در زندگی انسان اشاره نمودند. وی همچنین خاطرنشان کرد که رمز و انواع آن در ادبیات فارسی بسیار پرکاربرد بوده و در آثار مختلف عرفانی به فراوانی یافت می‌شود اما تنها اثر قابل توجه در این باره را  کتاب « رمز و داستان های رمزی در ادب فارسی» از دکتر پورنامداریان معرفی کردند. ایشان در ادامه صحبت های خود به شرح و بسط انواع رمز و سمبل و معرفی آثار رمزی پرداخته و این آثار را آثاری دانسته که متعلق به عوالم رؤیا، خواب، خلسه، اشراق و ورود به عوالم دیگر و در حالت تعطیل حواس به وجود می‌آیند.  در واقع این گونه قصه ها دارای حالتی شبیه به رؤیا هستند و بیانگر واقعه‌ای روحانی یا مکاشفه‌ی عرفانی هستند. یکی از این قصه ها آواز پر جبرئیل از شیخ اشراق است. دکتر ضیایی عضو هیئت علمی گروه فلسفه و کلام اسلامی نیز به ارائه سخنرانی در این باره پرداخته و ضمن بیان رابطه‌ی فلسفه و علم، نقش فلسفه را تبیین گر و ارائه دهنده‌ی راه‌حل و نقش علم را عملگرا و جواب گرا دانستند. وی همچنین به شرح آفرینش و چگونگی آن از آغاز تاکنون از دیدگاه فلسفی، ستاره شناسی و هیئت آفرینش و ارتباط افلاک و انواع آنها، عالم تصاویر درونی و تشریح مبحث نور در فلسفه و انواع آن پرداختند. به گفته ی ایشان رساله آواز پر جبرئیل ارتباطی با حکمت اشراق سهروردی ندارد و سهروردی در این رساله به عنوان یک معلم فلسفه‌ی مشایی اقدام می‌کند‌. در پایان این نشست بیانات دکتر رستمی مسئول انجمن های علمی دانشجویی در تقدیر از زحمات و فعالیت های مداوم انجمن علمی زبان و ادبیات فارسی و همکاری های مشترک با دیگر انجمن ها و تشکر از گروه فلسفه در جهت برگزاری این نشست، پایان‌بخش این جلسه بود.